Cena za dopravu |
PPL - 109,- |
Česká pošta - 109,- |
Zásilkovna - 59,- (29,- nad 1200,-) |
Při nákupu nad 2.000,- DOPRAVA ZDARMA |
Rady, zajímavosti a info na Váš mail |
Přihlaste se nezávazně k odběru zajímavostí, rad a článků, které pro Vás pravidelně připravujeme a které Vám pomohou mimo jiné správně pečovat o zdraví své, i Vašich blízkých. |
přihláška ZDE |
Zaregistrujte se, získáte výhody |
Registrovaní zákazníci mají kromě slevy přístup do klientské sekce, ve které mohou sledovat stav objednávky, zkontrolovat fakturu, upravovat své údaje a jednoduše komunikovat s obchodem. Nově také sbírají body, které promění při příštím nákupu za peníze! |
Byli jste s nákupem u nás spokojeni? Vložte prosím recenzi na |
https://obchody.heureka.cz/atelierzdravi-obchod-cz/recenze/![]() |
reklama
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
KONTAKTY
Na podzim je nejvíce zatížený žaludek, slezina a slinivka. Z těchto důvodů je potřebné věnovat pozornost stravě. Pro dobré trávení je důležité jíst pomalu a své jídlo pečlivě po malých soustech rozžvýkat, promíchat s množstvím slin, až sousto téměř zkapalní a samo sklouzne do krku. Sliny jsou pro trávení velmi důležité, zahajují proces trávení, především sacharidů. Od stolu bychom měli odcházet plní jen na 70-80 % - jak říká naše přísloví: Jez do polosyta, pij do polopita. Které potraviny pomáhají žaludku a slezině?V babím létě je dobré do svého jídelníčku zařadit potraviny žluté a oranžové barvy. Tyto potraviny posilují trávicí soustavu svým obsahem karotenoidů. K těmto potravinám patří - meruňky, karotka, ananas, dýně, letní a zimní tykev. Žaludku a slezině prospívají také plodiny rostoucí pod zemí - jako jsou brambory, tuřín, batáty a jamy.
Jak potraviny připravovat?Potraviny bychom měli připravovat buď nad párou, nebo v trošce vody, jemně kořeněné a příjemné chuti. Každý z nás má chuť na sladké. Nechcete-li přijít o toto pokušení a zároveň vynechat třtinový a řepný cukr, který překyseluje krev, poškozuje zuby a připravuje pole pro plísně a viry, nahraďte ho surovým medem nebo stoprocentním čistým javorovým sirupem. Zdravou přesnídávkou může být pár datlí nebo sušených fíků.
Sladké a přitom zdravé?Sladkou chuť v nás vyvolávají i potraviny jako je např. kukuřice, zelí, okurky, baklažán, hrášek, houby shiitake, fazolové lusky. Zelí je nejlepší jíst v syrové kysané podobě nebo vařené - čerstvé syrové zelí narušuje v těle absorpci jódu. Za sladké považujeme také celozrnné obiloviny, např. pohanka, proso, oves, pšenice, špalda a neloupaná rýže. U obilovin si musíme dát pozor na obsah kyseliny fytonové, která zabraňuje absorpci minerálů, zejména draslíku, hořčíku, vápníku, zinku atd.. Je potřeba ji neutralizovat tím, že plodiny předem namočíme. Před přípravou je několikrát propláchněte a namočte na 8 - 12 h do vody s trochou mořské soli. Jestliže máte žaludek a slezinu nebo slinivku velmi oslabenou, je lepší omezit sladké potraviny a spíše se orientovat na hořké a ostré potraviny. Recept na podzimní odpoledne:Dýňová polévka Dýňovou polévku můžeme zařadit mezi husté polévky. Má světle oranžovou barvu a chutná výborně. Velmi dobré bude, pokud na polévku přidáte na másle opražené krutony z bílého toustového chleba.
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme kostky dýně, prohřejeme a zalijeme vývarem. Přidáme 3 lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a vaříme cca 30 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Z polévky vyndáme koření a rozmixujeme podle chuti buď zcela najemno, nebo v polévce ponecháme větší kousky. Polévku dochutíme solí a špetkou kari koření.
Náš tip: polévku lze zjemnit, pokud do ní přidáte asi půl kelímku smetany. Rovněž ji lze podávat se zakysanou smetanou nebo dokonce jako studenou přesnídávkovou polévku. |