Probiotika jsou živé mikroorganismy, které pozitivně ovlivňují zdraví hostitele tím, že upravují složení střevní mikroflóry. Nejčastěji se jedná o laktobacily a bifidobakterie. Počet bakterií ve střevě je cca 100 000 000 000 000, zatímco lidské tělo obsahuje 1 000 000 000 000 000 buněk. Hovoříme o střevním ekosystému, který má velký vliv na zdraví. Složení střevní mikroflóry je významně ovlivněno stravovacím režimem.
Prebiotika jsou nestravitelné součásti potravy, které slouží jako substrát pro selektivní růst zdraví prospěšných bakterií. Jedná se hlavně o oligosacharidy (jednodušší cukry). V mateřském mléce je těchto oligosacharidů více než 100 druhů a jsou nejvýznamnější složkou která chrání kojence před infekcí.
V současné době pozorujeme nárůst alergických onemocnění, různých střevních potíží (záněty, průjmy, zácpa aj.), poruch imunity, osteoporózy, cévních onemocnění a rakoviny. Příčiny jsou multifaktoriální, ale můžeme zde působit léčebně podáváním probiotik a prebiotik.
Řada prací už prokázala, že působení je hlavně preventivní. Tzn. jejich podávání již od narození výrazně snižuje riziko výše uvedených chorob. V tomto směru je naprosto jedinečné mateřské mléko - kojení.
Co všechno laktobacily dokáží?
Posilují a obnovují zdraví prospěšnou mikroflóru.
Obnovují ji po zničení antibiotiky.
Posilují imunitu.
Snižují riziko alergických onemocnění.
U lidí, kteří již mají problémy s ekzémem, astmatem, potravinovou alergii aj. výrazně zmírňují potíže. Udržují střeva plně funkční a podílí se na správné tvorbě stolice. Poskytují významnou podporu při léčbě akné a jiných kožních potíží. Některé gynekologické a močové problémy (záněty) se dají laktobacily odstranit. Při jejich užívání mizí nepříjemný zápach z úst, který je způsoben procesem rozpadu ve střevech.