Při poskytování našich služeb nám pomáhají cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Více v Obchodních podmínkách -> Zpracování osobních údajů.
Cena za dopravu
PPL - 109,-
Česká pošta - 109,-
Zásilkovna - 59,- (29,- nad 1200,-)
Při nákupu nad 2.000,- DOPRAVA ZDARMA

Rady, zajímavosti a info na Váš mail
Přihlaste se nezávazně k odběru zajímavostí, rad a článků, které pro Vás pravidelně připravujeme a které Vám pomohou mimo jiné správně pečovat o zdraví své, i Vašich blízkých.
přihláška ZDE
Zaregistrujte se, získáte výhody
Registrovaní zákazníci mají kromě slevy přístup do klientské sekce, ve které mohou sledovat stav objednávky, zkontrolovat fakturu, upravovat své údaje a jednoduše komunikovat s obchodem. Nově také sbírají body, které promění při příštím nákupu za peníze!

Byli jste s nákupem u nás spokojeni?

Vložte prosím recenzi na

https://obchody.heureka.cz/atelierzdravi-obchod-cz/recenze/

 

reklama

 

250x250.jpg

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena 220 Kč
Naše cena 450 Kč
Naše cena 260 Kč

KONTAKTY

Ateliér Zdraví s.r.o.
Klostermannova 1208/9
143 00 Praha 4 - Modřany
tel: 724 076 740
napište nám
IČO: 24177288
DIČ: CZ24177288

 

 

250x250.png


» Detoxikace a játra
Detoxikace

Ne všechno, co tělu dáváme, se mu hodí

už se nám to líbí, nebo ne, tak vzduch, který dýcháme, jídlo, které jíme, i nápoje, které konzumujeme jsou plné toxinů (jedů), které se nám pomalu ukládají v těle a brání přirozeným procesům probíhajícím ve zdravém organismu. Souvisí to hodně s dobou, ve které žijeme, ale ne zcela.

Jak to řešili naši předkové?

Už naši dávní předkové dobře věděli, že je třeba čas od času tělo zbavit škodlivých látek, především jedů, nežádoucích mikroorganismů a parazitů. Nevěděli sice, které látky a organismy tělu škodí a které mu naopak prospívají, co ale věděli bylo, že recept na to najdou v přírodě. Z generace na generace se tradovaly nejrůznější časem ověřené techniky a bylinné recepty, které měly za cíl zbavit tělo škodlivin. Jednou z těchto prastarých technik užívaných dodnes je půst. Ačkoliv je půst obecně spojován pouze s náboženstvím, což je nyní, v postní době obzvlášť aktuální, jeho kořeny jsou ve skutečnosti právě v moudrosti našich předků a jejich metodách očisty organismu.

A jak to vyřešíme my?

Nejsme a asi sotva někdy budeme moudřejší, než matka příroda. Stále neznáme všechny mikroorganismy, které hostíme v těle, ani všechny jejich vlivy na funkci našeho organismu. Ale příroda je zná a dává nám ve svých plodinách látky, které podpoří to užitečné a zbaví nás toho škodlivého, a to včetně jedů, které si sami vyrábíme. My tyto látky známe a umíme je z plodů přírody oddělit a vyrobit z nich doplňky stravy, které nám pomohou organismus detoxikovat. Ale to nás samo o sobě nespasí, musíme přispět i my, například správným výběrem stravy, omezením zlozvyků jako je kouření a konzumace alkoholu, stejně jako snahou vyhýbat se stresům.


Detoxikace organismu

Detoxikace neboli odstranění škodlivých látek z organismu je základem správného fungování těla.

 

Škodliviny uložené v organismu komplikují průnik živin do buněk a narušují metabolické pochody, tím zatěžují organismus a snižují jeho obranyschopnost. Proto je také detoxikace nezbytnou součástí všech programů. Detoxikace organismu však vyžaduje určitý čas. Čím více a čím déle se člověk zanášel, tím déle bude trvat než se pročistí.

 

Celkové zatížení organismu se v posledních desetiletích významně zvýšilo. Na jedné straně se člověk daleko více potkává s nekvalitní stravou, alergeny, toxiny, chemikáliemi apod. Na druhé straně jsou po něm požadovány daleko vyšší výkony a žije daleko ve vyšším stresu.

 

Pokud je tedy tělo vystavováno vyšším zátěžím a mnohým stresorům, obranný systém zpočátku odolává, ale časem se vyčerpá a oslabí se. Není schopno věnovat tolik energie na boj s nepříznivými vlivy, infekcemi apod.

 

Přirozená imunita klesá a člověk se stává náchylnější k nemocem.

 

Organismus se nedokáže zbavovat odpadních látek a postupně se zanáší nevyloučenými odpady. Tyto látky se nazývají homotoxiny.

 

Mnoho lékařských studií prokázalo negativní vliv homotoxinů na imunitu člověka.

Proto první zásada zdravého životního stylu je: vyčistit organismus

 


Jak vyhnat jedy z těla?

 

Proč je čištění organismu tak důležité? Celkové zatížení organismu se v posledních desetiletích významně zvýšilo a díky „modernímu“ způsobu života se přes zimu ještě prohlubuje. Přestože jsou obchody i v zimě plné ovoce a zeleniny, stále častěji se setkáváme s nekvalitní stravou, alergeny, toxiny a různými chemikáliemi. Plody, které na pohled vypadají dobře, jsou často ochuzené o zdraví prospěšné látky, které nám pak chybí. Na druhé straně jsou po nás požadovány daleko vyšší výkony a žijeme v mnohem více stresovém prostředí. Náš organismus se pak nedokáže účinně zbavovat všech odpadních látek a postupně se zanáší nevyloučenými odpady.

Jedy a odpadní látky tělo vyčerpávají a oslabují

Pokud je tělo dlouhodobě vystavováno vyšší zátěži a stresu, obranný systém zpočátku odolává, ale časem se vyčerpá a oslabí. Tělo pak není schopno věnovat tolik energie na boj s nepříznivými vlivy a infekcemi. Přirozená imunita klesá a člověk se stává náchylnější k nemocem. Detoxikace je proto základem správného fungování těla a také léčby akutních a chronických onemocnění.

Jak se tělo zbavuje jedů a odpadních látek

Hlavními detoxikačními orgány našeho těla jsou plíce, ledviny, játra, tlusté střevo a kůže.

Plíce jsou odpovědné za vylučování oxidu uhličitého, nejdůležitějšího odpadního produktu.

Ledviny jsou odpovědné za vylučování odpadních látek obsahujících dusík (močovina, kyselina močová), které vznikají při rozkladu bílkovin. Ledviny také regulují množství vody v těle a udržují správnou rovnováhu minerálů.

Játra vylučují cholesterol ve formě žlučových kyselin a bilirubin (zbytek po rozkladu krevního barviva hemoglobinu z červených krvinek). Navíc zpracovávají a vylučují téměř všechny chemikálie, které se do organismu dostávají včetně alkoholu a léků.

Tlusté střevo vylučuje zbytky potravy a další odpadní látky (včetně cholesterolu), které se do stolice dostávají prostřednictvím žluči.

Kůže vylučuje vodu, minerály a další toxiny rozpustné ve vodě formou potu.

 

Co se děje při detoxikaci

Při zahájení očisty dochází ke zvýšené produkci moče, která má často jinou barvu a zápach, mění se stolice, vyskytují se průjmy, může se objevit vyrážka na kůži, hlavně u lidí, kteří mají sklony k čištění přes kůži či mají oslabená játra nebo ledviny. Dalšími průvodními projevy detoxikace jsou únava, zapáchající pot, různé výtoky, rýma, zvýšená teplota nebo bolest hlavy. Tyto potíže jsou přechodné, nicméně během pročišťování organismu je žádoucí organismus dále nezanášet.

Úklid vyžaduje čas

Čím více a čím déle se člověk zanášel, tím déle bude trvat, než se pročistí. Pro správnou detoxikaci organismu je hlavně důležitá čistá neperlivá voda, případně s pár kapkami citronu nebo jiného citrusu, dále pak enzymy, antioxidanty, minerální látky a vláknina, nejlépe z mladých zelených rostlin.

Voda je život

Naše tělo se skládá z 60-70 % z vody (záleží na věku). Bez jídla můžeme vydržet i několik týdnů, ale bez vody jsme schopni přežít jen 3 dny. Tělo ji ztrácí pocením či dýcháním. Vodu potřebuje každá buňka v našem těle pro správné fungování, navíc pomáhá voda k vyplavení odpadních látek z těla. Mnoho lidí si však plete vodu s čajem, kolou nebo dokonce i s kávou. Ale pomyslete, prali byste špinavé prádlo v limonádě? A přesto to mnoho lidí dělá.

Voda - předpoklad pevného zdraví

Voda je nepostradatelná pro chemické procesy v organismu a je důležitým rozpouštědlem. Zvýšený příjem čisté, neperlivé vody pomáhá odstraňovat toxické látky hlavně přes ledviny. Během detoxikace je třeba omezit nápoje, které z těla vodu odvádějí, tj. alkohol a nápoje obsahující kofein.

Když málo pijeme, zakládáme si na nemoc

Špatný pitný režim je podle Světové zdravotnické organizace příčinou až šesti procent všech nemocí, a to nejen z důvodu špatné kvality tekutiny, ale také jejich nedostatečného příjmu. Bolest hlavy, únava, snížená schopnost soustředění, nevolnost a pokles výkonnosti jsou časté příznaky zanedbaného pitného režimu.

Nedostatek vody navíc zvyšuje ukládání tuku. Při nedostatečném pitném režimu naše tělo vodu zadržuje, spolu s ní také nevyloučené toxiny a pár kilogramů navíc. Cítíme se oteklí, odulí a zejména ženy mají celulitidu. Když málo pijeme, naše pleť je mdlá, šedá, povadlá, kůže není pružná a dělají se nám vrásky.

Mohou se však rozvinout závažná onemocnění – nemoci ledvin (zejména ledvinové kameny), jater, obezita, kardiovaskulární onemocnění a jiné civilizační choroby. Jednoznačnou spojitost s pitným režimem mají urologické problémy.

Detoxikovat tělo lze několika způsoby. Jednou z cest je očista pomocí změny stravovacích návyků. Zařazení ovoce a zeleniny a šťáv z těchto darů přírody do jídelníčku umožní postupně vyčistit organismus a vyloučit toxiny. Je ale třeba tělo nezatěžovat potravinami, které mu nedělají dobře.

Další podpůrnou cestou jsou masáže. Speciální tlaky a drenáž rovněž vyloučí škodlivé látky z těla, vždy je ale třeba hodně pít, aby se toxiny vyplavily ven. Existuje několik typů masáží, které se zaměřují na různé partie těla.

Detoxikačně rovněž působí sport, protože i díky potu se odplavují toxiny. Výjimkou nejsou ani různé peelingové procedury, masáže lufou či kartáči, protože rozproudí krev a mízu, kterými se rovněž odvádí toxiny. Používá se také lymfodrenáž, kdy se odbourávají tuky a vylučují se z těla ven. Tento způsob detoxikace je však pro většinu populace časově náročný.

Lze také zvolit speciální doplňky stravy, které zbavují škodlivin cíleně. Díky svému složení pomáhají jednoduše a účinně detoxikovat tělo i v běžném životním rytmu.

Důležité je také vyrovnání pH. Bez správného pH nepracuje ani čištění v bazénu, natož pak v našem těle, kde je mnohem více faktorů ovlivňujících vstřebání minerálů a živin. Kyselé odpadní látky způsobují v organismu potíže, poruchu funkce v kloubech, tkáních, svalech i všech orgánech.

Ať už si zvolíte jakoukoliv metodu pro detoxikaci, určitě uděláte svému tělu dobře a umožníte mu správně fungovat.

zdroj: MUDr Ondřej Nývlt, Svět Zdraví

Detoxikace a játra

Játra plní v lidském organismu funkci filtru, který odstraňuje různé toxiny, aby se nedostaly zpět do krevního oběhu a aby nepronikly k buňkám. Toxické jsou pro nás zejména některé chemikálie, léky, těžké kovy, odumřelé buňky, mikroorganismy, a jiné nečistoty. Spcifické jaterní buňky škodlivé látky rozloží a následně odstraní. Proto je nesmírně důležité, abychom játra zbytečně nezatěžovali, naopak, měli bychom jim ulehčit a jejich správnou funkci podpořit.


Civilizační problém

Před dávnými a dávnými léty stačila játra bez větších problémů čistit nejen lidský organismus, ale i sama sebe. Ne, že by byla naše dnešní játra líná nebo méně výkonná, jde o to, že tenkrát lidé nebyli vystaveni tolika jedům, jako je tomu dnes. Některým se v civilizovaném světě prostě nevyhneme, zatímco jiné do sebe cpeme zcela vědomě a dobrovolně.

A co s tím můžeme udělat?

Přetíženým játrům můžeme ulehčit několika způsoby:

Především je to prevence
Hlídejme si, co konzumujeme. Vyřaďme ze svého jídelníčku potraviny obsahující množství přídavných látek, dávejme pozor, aby voda, kterou pijeme, byla kvalitní. Ale toxiny nepronikání do těla jen s tím, co sníme, vypijeme, či vdechujeme, nýbrž pronikají i pokožkou, proto je vhodné používat výhradně kvalitní přírodní kosmetiku bez chemických přísad.


Nešetřte zeleninou
Aby játra správně fungovala, potřebují dostatek vitamínů a minerálů, které jsou obsaženy v zelenině. K detoxikační schopnosti jater přispěje zejména mrkev, řepa a listová zelenina, a také česnek, cibule či brokolice. Neméně důležité je také pít dostatečné množství čisté, nebo citronem ochucené vody (2L denně). Filtrační schopnost jater podpoří též lněná semínkalněný olej. Co naopak játra zatíží, je mimo jiné větší množství fruktózy a klasický bílý cukr, který však můžeme nahradit jinými přírodními sladidly.

Nezapomínejme také na bylinky
Asi nejvýznamnější bylinkou, která podporuje činnost jater je ostropestřec mariánský. Dále pak smetanka lékařská (známá pampeliška), artyčok zeleninovýnebo indický šafrán (Kurkuma).
Bylinné extrakty jsou k dispozici také v oblíbené formě doplňků stravy

A určitě není třeba zdůrazňovat, že játrům nejvíce škodí stres a alkohol.


Překyselení

Než si dále budeme povídat, na co si dát pozor, je na místě ověřit si, zda se to týká i Vás.

 

Jak zjistíte, zda jste překyselení?

 

Kupte si pH papírky na kontrolu moči.  První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách lehce pod pH 7, ale přes den musí mít Vaše moč MINIMÁLNĚ pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, můžete si být jisti, že už teď je Vaše zdraví nějak poškozeno a bude to s Vámi stále horší -  pokud to nebudete řešit. Pokud má moč naopak již od samého rána nepřetržitě vysoké pH (7,4), mohlo by to znamenat, že ledviny mají nějak zablokované vylučování kyselin.

V případě, že si nejste jisti s interpretací, vyžádejte si u svého lékaře diagnostickou brožurku. Pomocí diagnostického proužku okamžitě zjistíte, jak jste na tom.

Podívejme se na potraviny, které nám ovlivňují pH v organismu.


Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol

Maso je nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění.

Cukr (nečastěji sacharóza) je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat - protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH.

Alkohol je obzvlíšť nebezpečný proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo. Aceton také nepijeme.


Kyselinotvorné potraviny (snižují pH)

  • máslo, smetana, margarín, mléko
  • fazole, hrách, čočka
  • arašídy
  • pivo, víno, likéry, čokoláda, káva, černý čaj, perlivé nápoje
  • bílá rýže, těstoviny, pečivo z bílé mouky, vajíčka, oves
  • ocet, cukr
  • uzeniny, maso vepřové, hovězí, telecí, kuřecí

Zásadotvorné potraviny (zvyšují pH)

  • pomeranče, banány, jablka, hrušky, maliny, meruňky, mango, nepasterizované olivy, fíky
  • zelený a bylinný čaj
  • nepražené a nesolené ořechy, mák, hrozinky, med
  • syrové brambory, hlávkový salát, celer, řepa, mrkev, rajčata, květák, houby, meloun, ředkvičky, brokolice, špenát, okurky
  • jablečný ocet, zázvor, česnek

 

Druhým nejdůležitějším zdrojem překyselování je jakékoliv duševní napětí. To vede k závažné nerovnováze v řízení našeho těla – dochází k potlačení aktivity regenerujícího parasympatického nervového systému a k převaze adrenalinového (sympatikotonního) systému, který mimo jiné spouští v těle nadměrnou tvorbu různých kyselých látek, které potřebuje pro domnělý boj nebo únik.

V průběhu duševní zátěže navíc většina z nás nevědomky potlačuje své dýchání (proto se říká „strachy ani nedýchal“) .


Jak nás zvýšená kyselost poškozuje a pomalu zabíjí?


Prostě tím, že tělo nadbytek kyselých látek samo ihned neutralizuje vším, co je k dispozici - především odebírá tkáním vápník. Například cévy mají velmi jemnou výstelku a opravdu nejsou vhodné pro transport kyselých roztoků. Nadbytečné kyseliny se naváží na vápník v cévní stěně a ta jednak tuhne a jednak na takové postižení reaguje „záplatou“ z cholesterolu.

 

Vápník ale i další zásadotvorné minerály tělo odebere nejen z cév, kostí, ze zubů a kloubních chrupavek. Nadměrné množství kyselých látek v těle dokáže poškodit jakýkoliv orgán. Nejprve formou desítek různých zánětlivých onemocnění - a nakonec nás zahubí skrze rakovinu, infarkt nebo mozkovou mrtvici.

 

Který orgán bude napaden a poškozován přednostně – o tom rozhoduje nastavení naší psychiky, a její vliv na funkce jednotlivých orgánů.

 

Odkyselení organismu by mělo být vždy základním krokem při řešení jakýchkoliv zdravotních problémů. Teprve při dosažení rovnováhy mezi kyselými a zásaditými složkami krve (i všech ostatních tělních tekutin) může tělo mnohem efektivněji využít jakékoliv další kroky na cestě k uzdravení - ať už nám jde o použití detoxikačních produktů, nebo přírodních látek s regeneračním účinkem. Těch je celá řada, a tak zde uvedu jen několik mně nejmilejších: pravý žen-šen (panax ginseng) maca, cordyceps, polygonum mutiflorum, bacopa monnieri.

 

Také látky s nutričním účinkem (včetně vitamínů a minerálů) mohou tělu mnohem více prospět jen tehdy, není-li překyselené.

 

Nejvhodnějí řešení je, zahájit svoji novou životní etapu a nejlépe hned teď - tím, že ještě s pohledem na tyto řádky začnete pomalu zhluboka dýchat a už nikdy nepřestanete. Podle výsledku Vašeho pH změníte jidelníček.  

 

 

Přejeme Vám krásný a dlouhý život.


NDZhNWN